Handlekurven er tom
*Eventuell frakt kommer i tillegg
(Kjøper du mer enn to bøker slipper du frakt)

DVD-Jon

DVD-spillere har en avspillingsbeskyttelse som gjør at en en film som for eksempel bare var ment for det amerikanske markedet ikke kan spilles av på en DVD-spiller du har kjøpt i Europa.

Det DVD-Jon (Jon Lech Johansen) gjorde var å utvikle det grafiske brukergrensesnittet til DeCSS, som omgår kopisperren på DVD-plater og gir mulighet til å kopiere dem. Det førte til at han ble kritisert av blant annet justisminister Hanne Harlem og i 2002 ble anmeldt av Økokrim. Noen år senere ble han imidlertid frikjent, så ble han anmeldt av igjen og pånytt frikjent.

VG skriver:
"Lagmannsretten slår i sin dom fast at det er lovlig å kopiere egne DVD-plater eller lagre dem på harddisken.

  • DVD-filmer er lagret på et medium som er utsatt for å få skader. Det er derfor vesensforskjell mellom å kopiere en spillefil eller en bok eller et tidskrift, heter det i dommen.

Retten slår også fast at et forbud mot kopiering, slik det fremstår med liten tekst på filmomslaget, ville beskjære forbrukernes lovlige rettigheter etter åndsverkslovens § 12."

 

Som en kuriositet kan du søke opp "DVD hacks" og finne ut hvordan du selv kan fjerne avspillingsbeskyttelsen på din DVD-spiller. Selv har jeg (for mange år siden) spurt selgeren i butikken om hvordan beskyttelsen kunne fjernes, men det kunne han ikke si meg - istedet henviste han meg til en slik oversikt over hacks. Det merkelige er at når du følger oppskriften så kommer det til slutt opp en melding som bekrefter at du har klart å fjerne sperren - så det er tydelig av produsentene av spilleren ikke har lagt inn muligheten ved en tilfeldighet.