Handlekurven er tom
*Eventuell frakt kommer i tillegg
(Kjøper du mer enn to bøker slipper du frakt)

Hvor hentet vi inspirasjonen fra?

Det er klart at vi har latt oss inspirere av faktiske personer, firma og hendelser. Selv om enkelte detaljer kan ligne, så er ingen av hendelsene virkelige og ingen av personene har sagt (så vidt vi vet) det boken legger dem i munnen.

Stort sett har vi hentet inspirasjon til folk vi har jobbet med og kjente godt fra de arbeidsplasser vi hadde vært og var på i den tiden.

Her er noen arbeidsplasser vi har hentet inspirasjon fra; WordPerfect, Microsoft, Objectware, SuperOffice, EC-soft, Ciber, IPOS og AlphaBit.

Jan skriver:
Helt fra 70 tallet har elektronikk vært en del av livet mitt. Enten da jeg bygget min første FM-sender og skrudde meg inn på frekvens nær NRK og forstyrret naboer eller da jeg programmerte mitt første dataprogram på en ZX 81 og stolt kunne vise på en reise-TV hva innholdet var i kjøleskapet.

Da IBM lanserte PC høsten 1981, visste jeg hvilken vei jeg skulle gå.  Jobb og hobby oppslukte meg og Dataforeningen var som en utømmelig lekegrind.

På jobben ble jeg utfordret som prosjektleder med noen av de største IT-prosjekter i Norge og da DnD spurte om jeg ville være prosjektleder for Software-arrangementet, var jeg ikke vond å be. Det ble min og Bjørns arena i flere år. Jeg er overbevist om at det fantastiske miljøet i faggruppene og ledelsen i DnD, har gitt uvurderlig inspirasjon til mange av oss i IT-bransjen.

Dette er vår første bok og vi har bestemt oss for ikke å bruke 16 år på neste. 

Jan Brynjulf Sørensen

Bjørn skriver:
I flere år har jeg hatt lyst til skrive en bok, men det var ikke lett å vite hvordan man skal starte og gjennomføre et slikt prosjekt. Det virket som en overveldende oppgave.

Men det forløsende øyeblikk kom da jeg leste et intervju med Tom Kristensen hvor han skriver om sitt forfatterskap og anbefalte boken "The Marshall plan for Novel Writing" av Evan Marshall.

Jeg hadde kjent Jan B. Sørensen i flere år. Vi var blant annet aktive i Den norske Dataforeningen (DnD), og begge var ansvarlige for å arrangere Software 2000 konferansen. Vi ble enige om å forsøke å skrive en bok sammen, og emnet for boken skulle være vår felles erfaring fra databransjen.

Basert på "The Marshall plan" planla vi alle scenene i et Excel-ark. Flere ganger satt vi på Mikrobryggeriet med en øl i hånden og skisserte de ulike detaljene i hver enkelt scene. Starten på boken, hvor hovedpersonen blir rammet av et dataangrep var vi fort enige om, men de andre detaljene tok det en del tid å få på plass - og enkelte kom først da karakterene i boken selv fortalte oss hva som var i ferd med å skje med dem.

I løpet av de neste 18 månedene ble 75% av boken skrevet, men av en eller grunn ble manuskriptet lagt til side i flere år. Hver gang det ble tatt frem så startet skrivingen med å lese gjennom teksten og dermed ble vi sittende å redigere i stedet for å skrive avslutningen på boken.

Venner og famlie spurte stadig hvordan det gikk med bokprosjektet - og svaret var at det gjorde det ikke, til tross for at de som hadde fått lese det som til nå var klart, ga positive tilbakemeldinger og ventet spent på slutten.

Det gikk helt frem til 2017 før det gikk videre. Da ga Helga meg den inspirerende boken om skriving: "Bird by Bird: Some Instructions on Writing and Life" av Anne Lamott, og jeg leste flere bøker, hørte podcast og fant informasjon online om skriving: "Viewpoint", "active voice", "show don't tell", og om dialoger og beskrivelser. Jeg skjønte også at det var stor forskjell på å "redigere" og å "skrive" og at de to ikke må blandes sammen.

Det var det endelige støtet som gjorde at Jan og jeg klarte å skrive plottet frem til en avslutning. Ferdige var vi imidlertid ikke før vi, etter mange og lange samtaler, hadde gjennomdiskutert, strøket, flyttet og redigert hver enkelt scene i boken.

Det tok lang tid, men med god hjelp og tilbakemeldinger fra venner og ikke minst familien, klarte vi til slutt å fullføre prosjektet.

Mine tips og erfaringer om skriveprosessen deler jeg på www.skriveblogg.no

Bjørn Borg Kjølseth