Handlekurven er tom
*Eventuell frakt kommer i tillegg
(Kjøper du mer enn to bøker slipper du frakt)

Pedofili og digitale spor

Om man bare kunne bruke smarte algoritmer og avsløre pedofile og terrorister ... men det er ikke så enkelt.

I "Sistemann stenger porten" blir Tore arrestert, mistenkt for å ha spredd pedofilt innhold. Flere steder i boken nevner vi pedofili og overgrep, da det dessverre er mer utbredt enn det mange er klar over. Men å bruke digitale spor kan ha mange uante og negative konsekvenser om de ikke tolkes riktig.

Her fra en artikkel i Digi.no fra 2006:

"I sin kamp mot alt fra pedofili og hvitvasking til terrorisme og utpressing, har ikke politikerne noen ide om problemene de påfører næringslivet. Jeg ser for meg et nytt tiår med deliberalisering og reregulering. Jeg ser også for meg at man vil krysse en grense, der man vil forutsettes å være skyldig, med mindre man kan motbevise det ved å dokumentere sine elektroniske spor.

Å behandle enorme mengder med digital informasjon, vil kreve IT-systemer som foretar automatiske analyser og vurderinger. Erfaringene hittil er at slike systemer bare bør fungere veiledende. I sin innledning tok Angell opp to eksempler.

Amazon.com har drevet med profilering i mange år, og toppsjef Jeff Bezos er stolt over systemet sitt. Men da han nylig skulle demonstrere sin egen Amazon-profil for åpen scene, måtte han bortforklare en oppfordring til å kjøpe mykporno: Systemet hadde helt feiltolket hans kunstinteresse. Et annet tilfelle er bedriften som oppnådde en ekstraordinær skatterabatt, bokførte det på lovlig vis, og opplevde at bankens hvitvaskingsprogram meldte det som tegn på at de hadde gjort noe kriminelt."

Advokatbladet har en interessant artikkel på side 16 i nr 8 2020: "Den største risikoen knyttet til digitale bevis, er at man ikke forstår at noe kan ha en alternativ forklaring."

Men det er et dillemma hva man skal tillate og godta. I boken har selv styrelederen i Elektronisk Forpost Norge (EFN) den samme konflikten mellom å ønske seg et sterkt personvern og å heie på myndighetene når de bryter personvernet for å overvåke og pågripe terrorister.

Ingen skal si at spørsmålet er enkelt.